Това съобщи изпълнителният директор на „Булгартабак" Иван Биларев, цитиран от Дарик.
Така най-продаваната марка у нас „Виктори" ще струва между 4,50 и 4,80 лева за кутия. В момента цената е 3,40 лева. Според Биларев като цяло вдигането на акциза на цигарите ще удари сериозно бизнеса.
Бюджетната комисия в парламента реши акцизът върху цигарите да е 101 лева за 1000 къса плюс 23 процента от продажната цена. Предложението на Министерството на финансите беше за акциз от 74 лева за 1000 къса плюс 36 процента от продажната цена.
С решението на парламентарната комисия обаче ще се свие границата между скъпите и евтините цигари. „Цените при този вариант, който се прие на бюджетна комисия, ще бъдат малко по-ниски, отколкото ако беше останал старият вариант, минимум с 10 стотинки. Цигарите при всички положения ще скочат с между 1,10 до 1,40 лв. кутията", каза Биларев.
„Като цяло пазарът ще се свие. Нашето очакване е, че пазарният дял на „Булгартабак" ще намалее. Ние очакваме спад в продажбите и като цяло много от пушачите сигурно ще се откажат да пушат, една част ще търсят евтини варианти от съседни страни например", прогнозира Биларев и допълни, че като цяло за всички производители и вносители не е добре.
На въпрос дали се планира да се увеличи или намали производството на определени марки цигари, шефът на "Булгартабак" коментира: "Ние не планираме да увеличаваме или намаляваме производство, пазарът ще покаже".