Гръцките представители заявиха, че започват да пропускат коли в знак на уважение към българския премиер, който дойде да разговаря с тях, както и на приятелски чувства към България, съобщи БТА.

Срещата протече бързо и стегнато, след което премиерът Бойко Борисов си тръгна с хеликоптер. Час преди нея стана известно, че Европейската комисия е поискала от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

Ние сме братски народи и искаме нашите земеделци - в България и Гърция, да живеят добре и да получават повече пари. Това каза Бойко Борисов на срещата с ръководството на стачния комитет на гръцките земеделци.
Молбата ми е да пуснете пунктовете, защото това създава настроения в България срещу вас”, бяха думите на министър-председателя. Той подчерта, че тази среща не е срещу гръцкото правителство, а точно обратното.

Борисов изтъкна и нечовешките условия на хората в ТИР-овете и очакваните температури от минус 20 градуса тази нощ. Посочи още и загубите, които търпи страната ни и предявения вчера иск срещу гръцката страна по линия на ЕС.

Веднага след неговото изявление представителят на ръководството на гръцките стачкуващи обяви: „Отваряме граничните пунктове”, предаде "Фокус". 

Никой обаче не се нае да прогнозира колко време ще продължи пропускането и дали ще има нови блокади, съобщи пред "Фокус" временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов.
След днешните изказвания на гръцкия министър на земеделието и храните, че преговорите ще започнат, след като стачниците махнат блокадите, фермерите са взели решение да обсъдят това предложение събота и неделя и в понеделник да излязат с решение, каза Лъчезар Иванов.

В 17.00 часа беше вдигната блокадата и на ГКПП – Ексохи. ГКПП – Илинден ще бъде отворен без ограничение за всички автомобили до 20.00 часа. До 6.00 часа в събота ще бъдат пропускани само леки коли, след този час ще преминават отново всички автомобили.
ГКПП – Капитан Петко войвода е затворен до 18 часа, ГКПП – Златоград работи нормално.

Земеделските министри на двете страни също разговаряха самостоятелно, докато течеше срещата на премиера със стачниците.