"Който говори, че енергийната криза е настъпила заради Русия, просто много се е объркал." Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор на Denkstatt България, по време на участието си в организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

Понятието устойчиво развитие изчезна и се появи ESG. Аз се занимавам от 15 години с това да помагам на фирмата да се развива устойчиво. Преди няколко години този бизнес се правеше само с водещите фирми в България. Навремето първата ни работа беше да дефинираме какво е устойчиво развитие за конкретната компания, разказа експертът.

Устойчивото развитие е за това да се развиваме икономически, социално и от гледна точка на околната среда добре. Във всеки един от тези компоненти балансът е много важен, а идеята е да правим печалби така, че всички около нас да печелят също нещо, да имат полза, а въздействието ни върху околната среда да намалява", обясни Рашев.

По думите му единственото, което продължава да расте, са въглеродните емисии, защото енергията е в основата на всичко, което правим - "няма икономика без енергия, а тя е базирана на изкопаеми енергийни източници, които, като изгорим, имитират въглероден диоксид".

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"В един момент светът покрай Париж реши, че спирането на тези емисии е най-важният приоритет, тогава целият бизнес научи от политиката, че има нов приоритет на планетата, после дойде в ЕС Зелената сделка", отбеляза експертът и добави:

"После дойде таксологията, където има един единствен измерител за някакъв напредък и това са въглеродните емисии".

Според Боян Рашев сме в енергийна криза, защото светът е престанал да инвестира в добив на нефт и въглища, а финансите са били пренасочени към ВЕИ, батерии и т.н.

"Реалността обаче е, че тези хубави неща все още не успяват да заместят конвенционалната енергия. И миналата година по това време настъпи енергийната криза в Европа. Който говори, че енергийната криза е настъпила заради Русия, просто много се е объркал", подчерта той и продължи:

"Енергийната криза дойде много преди това, защото, като не инвестираш в добив на нефт, газ, въглища и ядрена енергия, в един момент ти няма откъде да ги добиеш, а пък ти трябват, защото потреблението расте и всички искаме коронавирусната криза да я забравим и икономиката да расте, да имаме повече, да можем да си позволим да пречистваме въздуха повече, водите повече, децата да не мислят за проблеми с храна и дали трябва да ходят пеша на училище, ами да мислят за това как да спасяват света".

По думите му всички пари са отишли към дигитална икономика, но за да работи нещо дигитално, зад него трябва да има аналогово. 

"Светът буквално забрави, че всъщност живее благодарение на аналоговата икономика", подчерта Рашев. 

"Зелената сделка е нещо страхотно, аз това правя цял живот, но трябва да сме наясно, че не може да стане толкова бързо, изведнъж, няма как да стане с политически натиск. Трябва да инвестираме страшно много в ядрена енергия, в биомаса и отпадъци, защото ги имаме, но не ги ползваме енергийно, да инвестираме в адаптация. Целта е страхотна, пътят е леко объркан, трябва да коригираме леко курса, но не трябва да забравяме, че има много неща, които трябва да се направят", отбеляза експертът и допълни:

"Ние знаем какво трябва да се направи, но не трябва да ни е страх да го казваме, защото много рядко чувам някого от бизнес лидерите в тази страна да се коригира курсът. Но аз съм оптимист и съм сигурен, че нещата ще се случат и климатът няма да ни избие. Трябват ни две неща за прехода - свобода, така че бизнесите да работят без политическа насока, и надеждна, изобилна и евтина енергия".


Конференцията Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" е организирана от Dir.bg и 3Е-news с медийната подкрепа на БНТ, БНР, bTV Media Group, БТА, Bloomberg, Bulgaria on Air, Евронюз и OFFNews.bg.