Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пайът, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Разговорът бе в рамките на Четвъртата среща на високо равнище в Солун.

Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Министър-председателят Борисов припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона.

Премиерът акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ.

Премиерът Бойко Борисов и посланик Пайът обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания.

В момента "Булгаргаз" прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест (виж по-долу).

Министър-председателят Бойко Борисов (дясно) се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пайът

Снимка: МС

В хода на разговора беше дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.

Преди няколко дни Борисов показа ускореното строителство на газовата връзка с Гърция на новата американска посланичка у нас Херо Мустафа. Качи я на джипа си, поговори с нея на български и я заведе на инспекцията на място в Хасковско, като похвали добрата работа на българските строители.

Както стана известно, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември. В официално съобщение посолството на САЩ заяви, че президентът очаква да бъдат обсъдени начините за улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България (наред с военното сътрудничество).

Какво се случи на първата фаза

Първата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на плаващия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Александруполис, който се разработва от гръцката компания Газтрейд, завърши с успех на 31 декември 2018 година, съобщи компанията.

Двадесет дружества изразиха интерес към резервиране на общо 12,2 милиарда кубически метра годишно от капацитета на плаващия терминал, както и към доставките до гръцката национална газопреносна система. Тези количества газ ще бъдат насочени към пазарите на по-широкия регион на Югоизточна Европа. Изразеният интерес надхвърля техническия капацитет на проекта, който е предвиден в рамките на 5,5 млрд. куб. м годишно. Първата фаза на пазарния тест беше започната на 30 октомври 2018 г. и бе проведена в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на терминала за втечнен природен газ, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с разпоредбите на ЕС.