Премиерът Бойко Борисов инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция, през която вече ще преминава и азерски газ. С него бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министър Кирил Ананиев, посланикът на Азербайджан н. пр. Наргиз Гурбанова и представители на "Бургаргаз" и "Булгартрангаз".

Министър-председателят обясни, че от днес в България има пълна диверсификация. Заяви, че всички интерконектори в страната са реализирани по време на неговото управление.

"Това, което успяхме да направим, досега не е правено. Не е лесно и изисква огромни усилия", посочи от своя страна Петкова.

Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, отбеляза директорът на "Булгаргаз", който също беше на инспекцията.

Премиерът отбеляза, че пандемията е създала тежки условия за всички държави по света.

"С министър Ананиев направихме всичко възможно да има баланс между разходите и подпомагането на бизнеса, купуването на ваксините, да продължим с повишаването на доходите и парите за пенсионерите", каза Борисов.

"Искам да заявя, че планът за социално-икономически мерки, който правителството прие, даде положително отражение върху финализирането на финансовата 2020 г. Въпреки че бяхме обвинявани за този бюджет - завършваме годината с дефицит над 3 млрд. лева. Това е 3% от брутния вътрешен продукт", информира Ананиев.

Министър-председателят се похвали, че в България кризата около пандемията е била правилно управлявана, заради постигнатия баланс, като отчете, че страната ни е с най-ниския дефицит в Европа.

"България е и с един от най ниските дългове - в момента сме на второ място след Естония", добави финансовият министър.

"Някой да излезе и да каже, че сме безотговорни, че това било разсипничество - толкова некомпетентност на едно място не съм виждал, отговори на критикуващите го премиерът.