Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете писмено искане на Искров, в което се казва, че НС има правото да назначава и сваля от пост както управителя, така и подуправители на БНБ.
Със 146 гласа "за" и 59 "против" 41 -то Народно събрание отмени решението за преизбиране на Иван Искров, прието на 28 май тази година, и решението за избор на Николай Неновски за подуправител на БНБ, ръководител на управление на "Емисионно", прието на 29 май тази година. Единствено депутати от ДПС и Коалиция за България гласуваха против това решение, но събраха едва 59 гласа.
От трибуната депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че на следващото заседание ще бъдат избрани новите ръководители на финансовата институция.
Иван Искров бе избран за втори мандат като управител на БНБ в края на май. Новият мандат трябваше да започне на 10 октомври и да е за 6 години. Сега той е заявил, че подава оставка считано именно от тази дата.
По повод на избора на Иван Искров предсрочно за управител на БНБ за втори мандат, новият финансов министър Симеон Дянков каза преди време, че този избор е бил незаконен и това не бива да се допуска. Той каза, че има добри специалисти в България в този сектор, но не посочи кого има предвид.
По този начин Дянков не отрече още преди месец, че Искров ще бъде сменен.От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че на Искров му остават още шест месеца мандат.
Преди няколко дни парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да предложи на 41-то Народно събрание да отмени решението за избор и на подуправителя на БНБ -  Николай Неновски. В мотивите си комисията посочи, че Неновски е избран в нарушение на сроковете.
След анулиране на решението, управителят на БНБ има едномесечен срок, за да предложи на Народното събрание нова кандидатура за подуправител на банката. Според неофициална информация на вестник "Дневник" за фаворит на мястото на Неновски се смята сегашният съветник на Искров - Калин Христов. Той вече бе предлаган за поста, когато оставка подаде предишният подуправител Мартин Заимов.