Редовно ще бъдат изплатени и закъснелите пари за ваучери за тежки условия на труд. Тези пари се полагат на около 20 на сто от служителите и са 44 лева месечно, съобщи БТА.

Закъснение от пет месеца има в някои поделения на БДЖ, като в "Тягов състав", но ще бъдат изплатени, заяви министър Цветков на пресконференция след срещата в министерството.

Средната заплата в железниците е 660 лева. Към тях служителите ще получават още около 60 лева социални средства, които досега не са взимали, но са договорени за 2010 г., уточни председателят на синдиката на железничарите Петър Бунев. Синдикатите са постигнали споразумение с работодателите още за изплащане на 100 лева срещу отпуск за 2009 г. Сумата е разликата от общо 250 лева, които всеки служител на БДЖ получава срещу излизане в отпуск. Досега от тях са изплатени само по 150 лева. До сряда трябва да бъдат изплатени всички дължими аванси за януари, добави министърът.

Той посочи, че има постигнато съгласие и за реформите в железниците, които няма да се основават само на ограничаване на разходи, а към това БДЖ да стане пазарно ориентирана структура. Съкращенията обхващат общо 2000 души за периода от октомври 2009 г. до май 2010 г.

Досега са съкратени вече 553-ма служители. За 700 има процедура и остават още около 700 служители, основно от администрацията. Около 2 млн. лева месечно е постигнатото намаление на разходите в БДЖ, съобщи изпълнителният директор на дружеството Пенчо Попов.