Бюджетът със сигурност ще издържи една година, но ако приходите са по-добри, може да се наложи актуализация. Той е разчетен при дефицит 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Заложени са достатъчно приходи, съобразени с ръста на икономиката и текущото данъчно законодателство, и увеличение на доходите и пенсиите около 11%. Това обяви финансовият министър след като правителство прие бюджетите за 2024 г. - държавният, на НЗОК и ДОО.

До края на деня те ще бъдат изпратени в парламента.

В заложените политики той очерта поставяне на началото на последователна политика на грижа за деца и помощ за родителите.

Спазваме политика за подобряване на демографската ситуация в страната и се надяваме тя да остане и за следващите правителства, за да позволим на родителите да имат деца и да ги отглеждат адекватно. Тази политика започна още през 2022 година и тя трябва да остана през следващите едно-две десетилетия. България вече е в първата петица на Европа по раждаемост, каза Асен Василев.

В този бюджет са увеличени разходите за деца в детските градини и яслите, продължава политиката тези заведения да бъдат безплатни. Предвидени са допълнителни средства за храна и издръжка на децата в размер на 93 млн. лв.  За строеж на нови детски градини и училища са предвидени 87 млн. лв., а 12 млн. лв.  за обезщетяване на родители, чиито деца не са приети в детски заведения. На дете това са 507 лв., колкото е стандарта за издръжка на дете в стандартните детски градини, уточни Василев.

С 27% е увеличена месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките. 

23,5 млн. лв. повече са отделени за целогодишно обезпечаване на въведената през 2023 г. еднократна помощ за учениците във втори, трети и четвърти клас от 300 лв. в началото на учебната година.

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, след като политиките, залегнали през 2022 г., дават резултати. "Много бих искал да осигурим всичко за българските семейства, за да могат спокойно да отглеждат деца. Тази политика, свързана с тях, трябва да остане трайна", каза Василев.

Следваме и политика за трайно увеличение на доходите - те ще растат с 11 процента. Толкова е и увеличението на пенсиите. Целта е да достигнем 65-70 процента от средноевропейските доходи. Тогава хората ще започнат да се връщат в страната. Това вече се вижда в някои сектори като енергетиката и машиностроенето, не само в ИТ сектора, каза финансовият министър.

Той обаче подчерта, че увеличаването на доходите не може да бъда изкуствено.

"За да може да се вдигнат доходите, трябва да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. За целта е заложена една много сериозна инвестиционна програма от 10 млрд. лева. Новото тук е, че е изнесена в отделно приложение. Така за пръв път се виждат всички капиталови разходи - колко пари за коя магистрала, за апаратура в болниците", посочи Василев.

Така гражданите ще могат да следят кое министерство какви ангажименти поема за годината и дали ги изпълнява.

Министърът очаква именно в тази капиталова програма да настъпят най-големите промени след като депутатите се запознаят с нея.

"Съответните комисии в Народното събрание трябва да преценят кои проекти в съответните сектори - здравеопазване, инфраструктура са най-целесъобразни", заяви Василев.

Той очаква и сериозна дискусия за разходите на съответните министерства. Василев отрече разходите за отбрана да са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева.

Във връзка с тиражирана в някои медии информация, че в "бюджета е заложен приход от продажба на 700 000 дка от държавния поземлен фонд", министър Василев отговори, че това е фалшива новина и няма повод за тревога в обществеността по тази тема.

За промените в данъчните закони, които вчера и днес се гласуват на първо четене в НС, финансовият министър заяви, че нямат намерение да вдигат данъчните ставки, но искат да подобря събираемостта. Световната банка и Европейската комисия, отчитат че сивата икономика у нас е около 30 процента и искаме този дял падне до поне 20 процента, обясни той.

Ако искаме да не вдигаме данъците, трябва да почнем да ги събираме и се надявам да убедим парламента да приеме някои от мерките, които предлагаме, каза още Василев и обеща бюджетът от напрегнат да стане по-малко напрегнат.