Американската агенция по храни и лекарства (FDA) започна нова политика, която забранява продажбата на течностите за електронни цигари с аромати, различни от тези на тютюн и ментол. Решението от началото на януари 2020 г. е следствие от обявеното през септември миналата година намерение на американския президент Доналд Тръмп да се справи с разразилата се криза през 2019 г. в САЩ чрез забрана на ароматизираните вейпърайзъри.  

По-рано американският регулатор на всички лекарства и тютюневи изделия обяви, че компаниите, които не прекратят производството, дистрибуцията и продажбата на ароматизирани течности за е-цигари, които не са разрешени (с различен аромат от този на тютюн и ментол) в рамките на 30 дни рискуват наказания от страна на FDA.

За да засили още контрола на пазара, американската агенция задължи всички производители на е-цигари да подадат заявление за разрешение за продажба към агенцията (PMTA) до 12 май 2020 или ще бъдат изкарани от пазара.

Кризата с електронните цигари в САЩ - каква е истината?

Кризата с електронните цигари през 2019 г. се разрази в САЩ, като започна още през април. След месеци разследвания от съответните правителствени агенции констатациите се оказаха в съответствие с това, което производителите от индустрията казваха през цялото време - качеството и безопасността са ключови: винаги купувайте продукти от регулирани източници, а не от съмнителни такива.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи, че към 20 ноември 2019 г. има регистрирани 2290 случая на заболявания на белия дроб (болестта беше наречена EVALI) в резултат от ползването на електронни цигари с течност. Четиридесет и седем са вече потвърдените смъртни случая в 25 щата и окръг Колумбия.  От центъра заявиха още, че пикът на кризата с електронните цигари в САЩ вероятно е преодолян.

THC и витамин Е ацетат

Симптомите на EVALI са силен задух, умора и болка в гърдите. Повечето пациенти съобщават, че са използвали електронна цигара с течност, съдържаща THC (тетрахидроканабинол - съставката, съдържаща се в марихуаната) или други изпарители с течност. Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) тестват проби от бронхоалвеоларна лаважна течност (BAL) от 29 пациенти с EVALI и идентифицират наличието на витамин Е ацетат във всички проби. Витамин Е ацетат се използва като добавка, която служи най-вече за сгъстяване на течностите в електронните цигари  с течност с THC или в други изпарители с течност.

Констатациите на американския орган са, че THC е намерен в 82% от пробите, а никотин в 62% от пробите на изследваните течности.

Препоръките на здравните агенции

След тези открития CDC препоръча на американците да не използват електронни цигари, съдържащи THC, особено от нерегулирани източници или закупени онлайн от нелицензирани търговци. Агенцията също препоръча хората да не добавят вещества към течността на електронните цигари, които не са предвидени от производителя, включително продукти, закупени от магазини за търговия на дребно.

По-рано през септември Американската агенция по храни и лекарства (FDA) издаде подобна препоръка, като заяви, че потребителите трябва да "избягват да купуват от улицата продукти от всякакъв вид и да се въздържат от използване на THC масла или да променят/добавят вещества към продуктите, закупени в лицензираните магазини".

Позицията на индустрията

Препоръките на FDA и CDC са в съответствие с това, което водещите производители на електронни цигари или вейпинг устройства отдавна казват, посочиха от Tobacco Asia, водеща медия за тютюневи продукти в Азия.   

Д-р Дейвид О'Рейли, директор за научни изследвания на "Бритиш американ тобако" (BAT), каза: "Като една от най-големите компании в света, която предлага висококачествени продукти на повече от девет милиона потребители, ние се отнасяме много сериозно към безопасността на потребилите ни. Прилагаме водещи в индустрията стандарти за тестване на качеството и безопасността на разработката и производството на нашите продукти по целия свят."

"От изявленията на FDA, които видяхме, тези трагични събития изглеждат ново явление, свързано с течности, които не са произведени от реномирани производители и съдържат съставки, включително THC и витамин Е ацетат, които ние не използваме."

Д-р Джо Томпсън, директор по научните и регулаторни въпроси във Fontem Ventures, дъщерно дружество на Imperial Brands Plc. и собственик на е-цигарата blu, потвърждава същото. "Всички наши продукти за вейпинг, техните съставки и произвежданите от тях пари преминават през задълбочена научна оценка преди тяхното производство и продажба. Изборът ни на съставки се ръководи от токсикологичните принципи и всички добавки преминават през строг процес на оценка. Нито един от продуктите на Blu не съдържа THC, витамин Е ацетат, минерални масла или животински мазнини."

Той добави, че "blu е утвърден бизнес в САЩ от повече от 10 години и нашето послание към заинтересованите лица е, че те трябва да купуват само вейпинг продукти от реномирани марки и търговци на дребно и да гарантират, че продуктите са правилно запечатани, опаковани и етикетирани."

Регулациите са ключови

Противно на това, което критиците смятат, производителите на електронни цигари и вейпинг продукти призовават за регулации, които да помогнат за създаването на ясни правила и стандарти за индустрията. Според тях това ще доведе до висококачествени и по-безопасни алтернативи за пълнолетните пушачи.

Fontem Ventures призова Световната здравна организация (СЗО) да признае все по-големият брой доказателства, че вейпинг устройствата могат да допринесат значително за намаляване на вредата от пушенето, както и да насърчи държавите в света, включително Китай и Индия, да предприемат прогресивен подход към регулирането на изпарителите.

Д-р О'Райли от BAT изтъкна също важността на ефективното регулиране и прилагане на регулациите за гарантиране безопасността на продуктите. "Ние напълно подкрепяме мнението на FDA, че ползвателите на електронни цигари трябва да закупуват устройствата и течностите си от производители, спазващи стандартите, трябва да избягват да променят или добавят вещества към продуктите, които купуват, и винаги трябва да използват устройствата само по предназначение."

Новите мерки за контрол

В края на 2019 законовата възраст за легално закупуване на цигари и е-цигари в САЩ стана 21 години. Във втория ден на 2020 американският регулатор забрани използването на аромати в електронните цигари извън тези на тютюн и ментол в срок от 30 дни. FDA разделя в две отделни категории е-цигарите и устройствата за нагряване на тютюн. Към втората категория спада IQOS, устройството на "Филип Морис Интернешънъл", което до момента е единствената технология с нагряване на тютюн, оторизирана за продажба в САЩ по заявлението за предпазарно разрешение на FDA на 30 април 2019. През същата процедура сега ще трябва да преминат всички производители на е-цигари, които трябва да подадат заявление до 12 май 2020.

Данни за продажбите на IQOS в САЩ все още няма, тъй като продажбата стартира в края на 2019 г. от Атланта, Джорджия. Д-р Дейвид Ашли, професор по обществено здраве в държавния университет в Джорджия, който е бил част от екипа, проверяващ данните, които "Филип Морис Интернешънъл" внасят във FDA, казва: "Изглежда, че ако един пушач премине напълно на това бездимно устройство, рискът от развитие на заболявания ще намалее". Въпросът, според д-р Ашли, е колко от пушачите ще успеят да преминат и да изоставят цигарите напълно.