Това заяви в сутрешния блок на bTV Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарската камара, по повод открития нелегален цех за производство на алкохол в с. Катуница. Той подчерта, че става въпрос за абсолютно черен сектор.
По думите на Моллов, това е огромен проблем за страната, защото нелегалният алкохол я ощетява по отношение на акциза. Този алкохол стига до кръчмите, до хотелите по морето, посочи Моллов, цитиран от агенция КРОСС. Според него проблемът е, че този сектор се разраства.
Моллов все пак изрази надежда, че новото правителство ще се справи с контрабандата.
Над 50% от алкохола в страната се произвежда по този начин. Почти във всяко село има нелегални инсталации, обяснява Пламен Моллов, като изтъкна, че 150-160 млн. лв. не влизат в хазната от невнесен акциз.
Междувременно от Агенция "Митници" съобщиха, че мобилните митнически групи са задържани 4136 литра наливен алкохол, без документи за платен акци. Митничарите установили, че от частен дом в село Моминско, Пловдивско, се продава наливен алкохол в пластмасови туби. Този факт е потвърден с контролна покупка, срещу която продавачът предоставя разписка - ръкописна бележка с количеството и общата стойност на закупения алкохол.
Оказва се, че литър водка се продава за 2,60 лева, а литър ракия за 3,00 лева.
При оглед на имота е установено, че в барака в двора на къщата се съхраняват 4166 пластмасови туби от по 5,10 и 2 литра. Съдържанието на тубите е алкохолна течност с цвят и мирис на ракия, водка, мента, мастика и уиски.
Общото количества на задържания алкохол е 4136 литра, а предотвратените щети за бюджета са в размер на над 30 000 лева акциз и ДДС.
След оглед митническите служители установяват, че в съседство с жилищната сграда се намира регистриран данъчен склад, а между двата имота има врата.
Предприети са мерки по обезпечаването на данъчния склад, на който ще бъде извършена пълна ревизия.
Поради особено големия размер на нарушението за случая е уведомена „Икономическа полиция”. Образувано е дознание.
Борбата с фалшивия алкохол е всекидневна и дава първите резултати. Това каза преди дни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по повод на разкрития миналата седмица от митническите служители нелегален цех в Катуница.