Ако обаче новият стратегически инвеститор има предпочитание към друга технология на ядрените реактори, целият процес по лицензиране трябва да започне отначало. Това коментира днес на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране(АЯР) Сергей Цочев, предаде БТА. Ръководството на агенцията направи отчет на дейността на АЯР за 2009 г.

В момента процесът по одобрение на проекта "АЕЦ Белене" продължава, каза Цочев. АЯР има много и различни забележки и препоръки към документацията по проекта, която обхваща цели 30 000 страници. Цочев посочи, че проектът сега е в НЕК и трябва да бъде отново преработен, след което предстои ново преглеждане от страна на АЯР и ако забележките са отстранени, агенцията ще одобри проекта за изграждане на ядрена централа. Имаме уверение от НЕК, че ще предадат преработения проект до два месеца, новият преглед от наша страна ще отнеме няколко месеца, така че не е невъзможно до средата на годината да имаме одобрен проект, каза Цочев.

В отговор на въпрос председателят на АЯР коментира, че принципно е възможно при нов инвеститор да се предложи и нова технология за изграждане на централата, но изрази надежда сегашната технология да бъде запазена, защото одобрението на техническия проект е към своя край.

Забележките на АЯР по отношение на проекта "АЕЦ Белене" са различни, някои са редакционни, породени от несъответствие на различните проектантски части, други са свързани с искане за повече доказателства, че проектът съответства на условията на площадката в Белене.

Сергей Цочев каза, че в момента АЯР не участва в работна група и под никаква форма не прави проучване за възможно изграждане на нови блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй". При стари проучвания, които обаче не са били официално завършени, е било констатирано, че на площадката на действащата ни централа биха могли да се изградят още два блока, посочи Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.