Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е едно от решенията, които ще гарантират енергийната сигурност на страната, каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на международния ядрен форум Булатом край Варна. Тя посочи, че пазарът в световен мащаб става все по-сложен и агресивен и страната ни трябва да има своите позиции на него.

Българската атомна енергетика е залог за национална, регионална и световна сигурност, каза вицепрезидентът. Тя уточни, че от 2015 година насам се наблюдава увеличаване на броя на страните, които развиват този тип енергетика. За този период са започнали работа 26 нови реактора, посочи Йотова. Според нея днес основният въпрос е не дали да има ядрени централи, а как те да са колкото може по-сигурни.

В парламента днес започва голямата дискусия за рестарта на "Белене", допълни вицепрезидентът. Тя уточни, че силно се надява, че този път въпросът няма да е арена на политически сблъсъци, а ще бъде решен прагматично. Йотова изрази надежда, че ще бъде даден рестарт на проекта, като се стигне и до неговия успешен финал и построяването на централата.

В обръщението си към участниците във форума Йотова повдигна още една тема, която според нея трябва да се дискутира още отсега. За съжаление загубихме специалистите си, те се разпиляха и страната ни няма достатъчно подготвени кадри, така че трябва да се мисли кой и как ще работи в бъдещата централа, каза вицепрезидентът. По думите й по този въпрос трябва да се намери решение още в процеса на строителството и да бъдат подготвени млади хора.

АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект, заяви и изпълнителният директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

 Днес се състоя и протест срещу АЕЦ "Белене", който събра стотина души пред парламента. Протестиращите изразиха недоволството си пред сградата на Народното събрание заради идеята за рестарт на АЕЦ "Белене". Те носеха транспаранти на "Да, България", плакати с надпис "Руска рулетка" и скандираха "Оставка".