Това лято контролът върху сектор "Туризъм" ще е безкомпромисен. Това заяви на специален брифинг за започващия сезон министърът на туризма Николина Ангелкова.

При старта на активния летен сезон, който тази година започва с месец по-късно, сме направили всички срещи с контролните органи и местните власти, предстоят такива и по места, за да се уверим, че предлаганият туристически продукт ще съответства изцяло на изискванията на закона, заяви министърът.

Ангелкова каза, че всеки представител от сектора е уверил, че ще се постарае да предложи качествен туристически продукт.

Министърът съобщи, че се очакват първите чартърни полети на 26 юни за Летище "Бургас" от Амстердам, както и от различни градове на Германия.

Също от Германия са и очакваните полети на 29 юни на Летище "Варна". От следващата седмица се очаква да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи, които оперират на нашия пазар, допълни министърът и уточни, че към момента планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за Летище "Бургас" са над 10 600, а за Летище "Варна" - над 6400.

Възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърни полети ще позволи да удължим летния сезон до края на октомври, каза министърът и допълни, че в средата на юли ще се потвърди колко и от кои пазари ще се реализират полети и през октомври.

Тя съобщи, че спрямо миналото лято /от края на юни до края на септември/ спадът на чартърите е 35 процента за двете летища.

По данни на ЕСТИ от 22 май до днес над 91 000 туристи са пренощували в места за настаняване, регистрирани в единната система, от тях 93 на сто са българи, а останалите - чужденци.

Министърът съобщи, че на 22 юни стартират интегрираните ни комуникационни кампании за съседните пазари, Германия, Вишеградската четворка, скандинавските страни, Русия, Украйна, Беларус, които са за една година, като обхващат всички комуникационни канали, а целта е да се рекламира България не само като дестинация за лятна почивка.

Отделно има кампания с германските здравни каси и Българско-германската търговска камара за насърчаване на балнео- и СПА туризма в България, като има сериозен интерес от водещи германски туроператори.

По думите на министъра това ще помогне на страната ни да увеличи чартърната програма за октомври, фокусирана през германските здравни каси. Освен това, България се рекламира като сигурна дестинация, като страната ни - втора след Турция, е получила т.нар. печат за сигурно пътуване от Световния съвет по туризъм и пътувания за това, че нашата дестинация е безопасна и отговаря на изискванията на здравните протоколи.

Предстои стартиране на целева кампания и в паневропейските телевизии от следващата седмица.

В отговор на въпрос министърът каза, че това лято, по информация към миналата седмица, между 60 и 70 на сто от хотелите в курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" ще отворят.