Това е заявила заместник-министър Лиляна Павлова, предаде БТА. Тя е посочила това по време заседанието на Консултативния съвет при министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заседанието се е състояло вчера. Павлова е запознала членовете на съвета с възможностите, които оперативната програма дава в областта на енергийната ефективност. Тя е отбелязала, че по схемата за подобряване на образователната инфраструктура са осигурени 105 млн. лева. Това ще осигури работа на строителните фирми, а по схемата за оборудване и енергийна ефективност на здравните заведения е отправена покана за набиране на проектни предложения за 140 млн. лева.

Министър Плевнелиев е посочил, че до момента МРРБ е разплатило на строителните фирми 48 млн. лева. До десетина дни предстои да бъдат направени нови разплащания след изготвянето на финансов разчет. Участниците в заседанието са били запознати със законодателните инициативи на МРРБ. Готови са промените в Закона за устройство на територията. Постъпилите предложения в работната група обхващат около 80 процента от закона.

В частта "Устройствено планиране" се предвижда общинските съвети да носят отговорност за политиката, която прилагат. В предвидените промени не се допуска застрояване на земеделски земи и горски фонд. По време на заседанието е било взето решение най-напред предложенията да бъдат обсъдени от браншовите структури, а по-късно да се консолидират мненията на общ форум.

Направените предложения за промени в Закона за държавната собственост имат за цел да облекчат процедурите по отчуждаване на имоти при строеж на инфраструктурни проекти. Предвидени са съкратени срокове за отчуждаване при обекти с първостепенно значение. Оценките на отчуждените земи ще се правят на вариант пазарна оценка съгласно Конституцията.