Проверявани са "Алта Фармасютикълс" ЕООД, "Софарма трейдинг" АД, "Хигия" АД, "Търговска лига - Национален аптечен център" АД, "Булрей и Ко ООД", "Елфарма" АД, "Рош България" ЕООД, "Джонсън и Джонсън" ООД и "Алкалоид" ЕООД.

Фирмите се разследват за споразумение с цел манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на определени лекарства, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.

Операция "Наглите" ще се пренесе в търговията с лекарства, съобщи преди 10 дни пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. Тогава той нареди на министрите на финансите и здравеопазването - Симеон Дянков и Божидар Нанев, да започнат проверки в лекарствения сектор, за да "видите какви операции ще има и в този бранш".
Има разследване на търгове на лекарства в болниците от предишни години, допълни тогава Божидар Нанев.

Производството на КЗК е образувано именно след постъпило писмо от министъра на здравеопазването във връзка с получени еднакви ценови предложения от участници при провеждането на процедури за доставка на лекарства. В резултат на данните комисията е извършила предварителна проверка по документи за сходни обществени поръчки в периода 2006-2009 г. по провеждани от МЗ процедури по възлагане на обществени поръчки за определени лекарства. Резултатите са показали, че има основателни съмнения за евентуално извършено нарушение и те дават достатъчно индикации за образуване на производство, уточняват от КЗК.

В нечий джоб са влизали по 1200 лв. от всеки флакон на лекарство за онкоболни. Става въпрос за медикамента "Таксотер" - един оригинален флакон струва 980 долара, а т.нар. генерик - 300 лв., каза неотдавна Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.