Това съобщиха от браншовата организация, предаде БТА. Ще настояваме пред министър Найденов представители на АЗПБ да бъдат включени в групите на регионалните координатори, които обследват и констатират щетите от наводненията, се посочва в съобщението.

От асоциацията очакват на срещата, за която очакват потвърждение от кабинета на министъра, той да разясни схемата за изплащане на обезщетения на земеделските производители, чийто посеви са унищожени 100-процентово вследствие на наводненията.

Повече от 30 000 декара земеделски земи с пшеница и рапица и около 6000 декара гори са под вода заради обилните валежи в района на градовете Елхово и Болярово, посочват от АЗПБ, като цитират кмета на община Елхово Петър Киров. Заради обилните валежи има вероятност да не се осъществи засяването на пролетните култури кориандър и слънчоглед, отбелязват от асоциацията. Засаждането на слънчоглед също е пред провал, в случай че валежите продължат до края на този месец.

В районите на Свищов, Никопол, Белене и Ценово повече от 20 000 декара изорана земеделска земя и площи, засети с пшеница, ечемик и рапица, са под вода, информират още от браншовата организация.