Решението на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е, че Обединение "Магистрала Трейс" ще изгражда участъка Стара Загора – Нова Загора с дължина 31,8 км. В решението за избор на изпълнител е записано и предложената от компанията цена за изпълнение на договора - 137 868 000 лева.

За сравнение останалите 3 класирани фирми, които според комисията отговарят на условията на тръжната процедура - "ТЕРНА" АД, "АКТОР", Дружество по ЗЗД "Алпине-Холдинг Пътища", са предали ценови оферти съответно за 247 608 078 лева, 292 177 350 лева, 373 641 762 лева. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок.

Председателят на АПИ Божидар Йотов припомни, че 66 фирми бяха закупили документацията за тръжната процедура, 8 се включиха в самата процедура, но 4 от тях бяха отстранени, тъй като документите им не са били съобразени с изискванията на възложителя или със Закона за обществените поръчки. Комисията за избор на изпълнител много подробно е разгледала офертата на "Трейс" и си е свършила добросъвестно работата, изтъкна Йотов.

Той обясни, че обновените бази, кариери и площадки на "Трейс" са в района на АМ "Тракия". Именно "Трейс" е изградила ЛОТ 1 от магистралата. Ниската печалба, която участникът е заложил, и доста сериозната кадрова обезпеченост са част от причините да бъде избран този изпълнител. „Трейс” имат логистично звено, което да минимализира разходите, коментира Йотов.

Той съобщи, че днес УС е решил да бъде публикувана обществената поръчка за строителството на ЛОТ 3 от магистралата, който е участъкът от Нова Загора до Ямбол. Следващият ЛОТ 4 ще бъде от Ямбол до Карнобат.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов каза, че принципно документацията по търга не се различава от тази по ЛОТ 2. Искаме оферти с твърда цена и твърд договорен срок, каза Прегьов. По думите му промени ще има при разпределението на отговорностите при поемането на рисковете в хода на изпълнението на проекта.

„Холдинг Пътища” АД приветства решението на българското правителство за избор на изпълнител за изграждането на Лот 2 на магистрала „Тракия”, съобщиха от пресслужбата на холдинга. Изказваме нашите надежди и пожелания предложената цена от 137 868 000 лв. с включен ДДС от избрания за изпълнител, въпреки разликата й с повече от 100 млн. лв спрямо втория участник, да бъде достатъчна за срочно изпълнение на Лот 2. Вярваме, че без допълнително оскъпяване отсечката ще бъде изградена с необходимото качество, гарантиращо приемане на обекта в края на 25-тия месец и надеждна експлоатация, заключават от Холдинга.