Съвсем скоро, още тази пролет започваме пълномащабните работи в рамките на проекта за АЕЦ "Белене""- с тази констатация руският енергиен министър се завърна от работно посещение в България. Обобщавайки резултатите от водените в София разговори, Сергей Шматко е посочил, че Русия е готова да финансира проекта в продължение на 1,5- 2 години, докато бъде намерен стратегически инвеститор. Между Русия и България няма неразбирателство по този въпрос, е подчертал Шматко, предаде БНР.

По думите му, на разговорите в София двете страни са се договорили до края на март да бъдат готови с окончателното решение относно схемите за финансиране. В тази връзка Сергей Шматко отново е подчертал, че Русия е готова както да предостави на България кредит, така и да участва като акционер в централата.

Относно петролопровода "Бургас- Александруполис", руският енергиен министър е съобщил, че България е решила да предаде управлението на проекта на министерството на финансите. Това, според него, означавало, че след като бъде проведена успешна екологична експертиза, България ще бъде готова да представи и своя модел за финансиране.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви по "Хоризонт", че много сериозно се разглежда идеята на Русия да ни предостави заем от 2 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене", защото в нея има потенциал. Не е ясно откъде ще дойде ресурсът от руска страна, но е свързан с държавни фондове, каза Трайков и посочи, че решението трябва да бъде взето до края на май или най-късно юни.

"Идеята е да се отговори на двата приоритета - финансирането да стане без държавни и корпоративни гаранции, и второ, проектът да бъде гарантирано атрактивен за стратегическия инвеститор. Ще се направи оценка на всичко, което има като актив, като материален и като нематериален, това, което е похарчено в полза на проекта. То се апортира в едно ново дружество и това дружество вече с големи активи ще има възможност да бъде кредитирано, от една страна. От друга, биха могли да се правят увеличения на капитала на това дружество, като руската страна придобива дял в проектната компания, като обаче в никой момент този дял не трябва да надвишава българския", подчерта министър Трайков.