Кметът на Рубе заяви, че менюто представлява дискриминация срещу немюсюлманите, предаде БТА.

Клонът в Рубе е един от няколкото ресторанта на веригата "Куик", които през ноември извадиха от менюто си месото, което не влиза в категорията "халал", което означава, че е свинско, или по друг критерий не отговаря на правилата на шериата. "Куик" реши да да махне от менюто си хамбургера с бекон и да го замени с такъв с пушено пуешко в 8 от 350-те си клона. Целта на решението била да се проучи комерсиалната изгода и практическата приложимост на въвеждането на халал-меню.

Няколко депутати от партията на президента Никола Саркози Съюз за народно движение разкритикуваха постъпката на "Куик", а заместник-председателката на крайнодясната партия Национален фронт Марин льо Пен определи решението като знак за ислямизация.

"Не ме притеснява това, че има халал-меню, но това е прекалено, защото това е единственото меню, което предлагат и представлява дискриминация", заяви кметът Рене Вандирендонк. Той призова за бойкот на ресторанта, а общинският съвет подаде жалба за дискриминация в районния съд в Лил.

Франция е страната с най-многобройно мюсюлманско население в Европа - над 5 милиона души.