Обиколката се организира от политическа партия ГЕРБ, във връзка с големия медиен и обществен интерес към направените замени на гори през последните няколко години.

В района на Бургас 88% от заменките са направени от април 2008 г. до януари 2009 г., уточни Желев. За периода от 2004 до 2009 г. са заменени 2037 дка гори, които се намират на територията на бургаската дирекция, съобщи Румен Желев.

Най-активният период обаче е бил през 2008 г., когато масово са се търсели апетитни парцели по южното Черноморие. Всички преписки по заменките са предадени на прокуратурата и ДАНС, увери Желев. „Всичко това отдавна е предадено и в ДАНС, и в икономическа полиция, и на новото ръководство на тогавашната държавна агенция“, уточни той.

Въпреки всичко броя на заменените гори в района не е толкова голям, признаха от Горското стопанство. „33 051 декара в страната са заменени, в Бургас са 2000. Това представлява 6% от всички заменки в страната“, обясни Желев.

Един от заменените горски терени е на фирма „Форос дивелопмънт“ ЕАД, представлявана от собственика на футболен клуб „Левски“ Тодор Батков. Тя е придобила над 220 декара гори в бургаския квартал „Крайморие“. Имотът граничи с други 550 декара земя, която предстои да бъде застроена от същата фирма, като идеята е да бъде издигнат жилищен комплекс за над 30 000 души.

Пред медиите Иван Касалийски, член на Съвета на директорите на „Форос дивелопмънт“, призна, че разходите по придобиването на имота възлизат на 8 лв./кв.м. Той обаче уточни, че в замяна са предоставени елитни гори в района на Габрово, Ловеч, Тетевен, Черни Вит и Рибарица, които са общо 1100 декара. Касалийски увери, че имотът няма да бъде застрояван и не е поискана промяна на статута му. От проверката стана ясно, че към момента строителството на жилищния комплекс е замразено.

Друг любопитен факт е, че само две фирми са успели да сменят статута на горите, които са придобили в района на Бургас. Една от тях е „Маркетинг В“ на бизнесмена Борислав Гигов, който се занимава с внос и износ на хранителни продукти.

„Върху нито един от имотите обаче не е започнало строителство“, увери Румен Желев.