Осъществяването на такъв проект ще е изгодно за всички участници и ще повиши енергийната сигурност на Европа, заяви Янукович в интервю за руската телевизия "Россия-24".

През последните 5 години отношенията между Украйна и Русия са се движели в невярна посока заради позицията на украинските власти, убеден е политикът. "Естествено не стана по-добре за нас. Със сигурност стана по-зле. Затова бих желал да се върнем към формата на отношенията, в каквито бяхме преди пет години, и да разгледаме справедливо всички тези подходи в газовите отношения и с Русия, и с ЕС", каза Янукович.

Той припомни предложението си отпреди 5 години за създаване на газотранспортен консорциум, който да осигури по-специално възможности за модернизиране на украинската газотранспортна система. Това ще увеличи обема на пренасяния газ с близо 60-80 милиарда кубически метра - до около 200 милиарда кубика. Днешната газотранспортна мрежа в Украйна "е способна ефективно и качествено да реши тази задача", убеден е Янукович.

В бъдещия консорциум трябва да участват според него Русия - "като основен доставчик на газ за Европа и основен партньор" и европейските страни, основни потребители на руско гориво. Така европейците "първо, ще получат достъп до контрола и управлението на газотранспортната система" и второ, "ще получат гаранции за енергийна сигурност", посочи Виктор Янукович пред телевизия "Россия-24".