Повод за обръщението са зачестилите инциденти със скиори и сноубордисти, някои от които завършиха с фатален край, предаде БТА. В документа, подписан от директора на парковата дирекция инж. Георги Грънчаров, се уведомява, че съгласно Плана за управлението на националния парк е забранено карането на ски и сноуборд извън маркираните писти и трасета и на МПС извън определените за това места.

Припомня се и забраната за осъществяване на каквито и да било дейности, които са източник на шумово замърсяване, създаващо пречки за пълноценен отдих или нарушаващо нормалните условия в местообитанията на животинските видове, населяващи територията на Национален парк "Пирин".

При направените от експерти на парк "Пирин" проверки в интернет е констатирано, че в сайтовете на голяма част от туристическите фирми, ски училища и други фигурира предлагането на извънпистовото каране на ски и сноуборд, разходки с моторни шейни, джипове, АТВ и други. Всички тези дейности са в разрез със статута на националния парк, разпоредбите на Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Пирин", заявяват от неговото ръководство. В тази връзка следва всички физически и юридически лица, предлагащи споменатите услуги, да преустановят своята дейност в тази посока и незабавно да променят текстовете в своите интернет страници в съответствие с разпоредбите.

В противен случай след 12.02.2010 г. дирекцията на парка ще бъде принудена да предприеме необходимите мерки съгласно българското законодателство и съвместно с органите на МВР и прокуратурата, пише в документа.

За да се избегнат подобни недоразумения в бъдеще, предлагането на каквито и да било туристически услуги и атракции, засягащи територията на парка, предварително трябва да се съгласуват с дирекцията. Спазването на тези ограничения ще доведе до значително намаляване на нещастните случаи в планината, заявяват от ръководството и декларират готовност за съдействие и обединение на усилията за опазване на българската природа и здравето на хората.