Причината да не получат разрешение е, че с блокадата застрашават обществения ред и нарушават правата и свободите на други граждани.

Тази сутрин в кабинета на областния управител се срещна с комисар Константин Титянов - началник на ОДП-Благоевград, и Светлозар Николов - председател на Националната Асоциация на Българския бизнес (НАББ). Николов обясни, че ще проведат мирен автопоход до границата на Кулата, след което възнамерява да се срещне с гръцките стачници.

Ако протестиращите фермери не вдигнат блокадата, българският бизнес ще блокира българо-гръцката граница през месец юли тази година, заканват се от Националната Асоциация на Българския бизнес.

Действията на асоциацията са провокирани от продължаващата трета седмица блокада на гръцките фермери, която носи големи загуби за българския бизнес. Предприемачи от Благоевград, Банско, Разлог, Гоце Делчев, Сандански и Петрич  се събират поетапно през целия ден. По предварителен план групата ще разговаря с гръцките фермери в 15.30 ч., а в 16 ч. от асоциацията ще очакват представители на българското и гръцкото правителство.

Исканията на асоциацията са ГКПП-та между България и Гърция да бъдат отворени веднага. Настоява се Гърция да компенсира загубите на българския бизнес, претърпени от затварянето на границите, до един месец след предоставянето на обобщена документация от страна на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. От НАББ настояват и да бъде подписан обществен договор с гръцките банки в България.

По-късно от НАББ заявиха, че не са били допуснати от гръцките гранични власти  да разговарят с протестиращите гръцки фермери при граничния пункт "Промахон". "Обясниха ни, че това било заради нашата сигурност, а ние отивахме съвсем добронамерено, за да разговаряме с фермерите за техните и за нашите искания и проблеми, каза за БТА председателят на НАББ Светлозар Николов. . Предложиха ни в писмен вид да представим позицията и исканията си и те щели да ги предадат", добави той.