Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), посочва БТА. Фирмата "Дейвид Лесли фрутс" е глобена 500 лири, съобщават от министерството като цитират сайта на телевизия "Ес Ти Ви".

Дейвид Лесли (на 55 г.) от Пъртшир стана първият разследван за нарушаване на Закона за лицензирането и наказан работодател във Великобритания, уточняват от министерството. Скандалът е започнал през 2008 г., когато след проверка на британската гранична агенция става известно, че Лесли е държал наетите от него български работници за бране на ягоди при неприемливи за живот и работа условия и им е заплащал изключително малко за положения от тях труд. С нелегалното наемане на българските работници през 2008 г.

Дейвид Лесли е нарушил законите за защита на чуждестранните работници в страната. Тогава берачите на ягоди са върнати в България с автобуси, като разноските - 19 000 лири стерлинги, са платени от собственика на фирмата.

Излъганите български работници пристигнаха от Шотландия с два автобуса и заявиха още на Централна гара, че ще сезират прокуратурата за това, че са били излъгани от посредническите фирми за работа (Виж линка долу).

По думите на завърналите се ягодоберачи, в Шотландия са били общо 400 души от България, които търсят различни начини за излизане от ситуацията. Било им е обещавано за един месец да изкарват по 2500 лв., а всъщност за две седмици са получили по 40 паунда. Били са им обещани нормални условия за живот, а всъщност са попаднали “в конюшни за по осем човека”.