На 31-ви януари изтече гратисният период за годишните винетки, с които водачите можеха да пътуват по републиканската пътна мрежа. Предвидената глоба за шофьорите на леки автомобили, които нямат винетни стикери, е 100 лв., за автобусите и превозните средства до 12 тона санкцията е 500 лв., а за големите товарни автомобили е 1000 лева.

Стикерите могат да бъдат закупени от почти всички вериги бензиностанции, както и от всички магазини за хранителни стоки от веригата "Пикадили". От скоро винетките се разпространяват и в интернет, като такива могат да бъдат закупени от сайта www.vinetka.com.

Поради постъпили сигнали за продажба на фалшиви винетни стикери АПИ апелира гражданите да закупуват винетки от официално обявените разпространителски пунктове.

Над 13,5 милиона лева са приходите в пътната агенция от продажбата на винетки до 24-ти януари. В първите дни от стартирането на електронната продажба на винетки в сряда (20-ти януари) до днес са продадени стикери за над 2,4 млн. лв. До момента изградената дистрибуторска мрежа реално осигурява винетки за над 95% от автомобилите в страната.