С близо 40 минути закъснение (13.10 часа) на летище София кацна самолет "Еърбъс 319" на австрийската авиокомпания Niki, с първия си полет от Виена до София. Самолетът бе пилотиран лично от световния шампион на "Формула 1" и президент на авиокомпанията - Ники Лауда.

На летище София той бе посрещнат от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
За мен е чест и удоволствие да посрещнa на българска земя една от легендите на "Формула 1" и една от най-влиятелните личности в авиационния бизнес, изтъкна Цветков. Той подчерта, че с новата редовна връзка между София и Виена превозът на пътници по тази дестинация ще се увеличи с 20 процента. Транспортният министър подари на Ники Лауда класьор с марки на транспортна тематика и му пожела много успехи, пълни самолети и безоблачно небе. 

Много по-безопасно е да пилотираш самолет, отколкото да караш спортна кола, каза световният шампион в отговор на журналистически въпрос на летище София. През първата година авиокомпанията повече ще инвестира и ще отчита печалба едва след това, посочи Лауда. Авиокампанията ще има гъвкава тарифна политика. Цените на самолетните билети ще започват от 29 евро, като таванът им ще стига до 300 евро, посочи Ники Лауда.

За миналата година превозените от авиокампанията пътници по всичките линии са 2,7 милиона - очакванията са тази година броят им да се увеличи до 3,1 милиона пътника. Според Ники Лауда, Виена е чудесен трансферен пункт за пътници от Югоизточна Европа. Той вярва, че авиокомпанията му ще успее да привлече и пътуващите от България към идеята за "Quality-Low-Cost" (качество и ниска тарифа).

Полетите Виена-София-Виена ще се обслужват на Терминал 2 всеки ден, без събота, със самолет "Airbus A319".
В дните от понеделник до петък самолет на NIKI ще излита в 13.15 ч. от София и ще каца във Виена в 13.45 ч. местно време. В същите дни с обратен полет от Виена разписанието е 10.00 ч.-12.30 часа, местно време.
В неделните дни от София самолетът ще излита в 22.30 ч. и ще каца във Виена в 23.00 часа. Обратният полет от Виена е от 19.20 ч. с кацане на летище "София" в 21.50 часа местно време.

Цената за еднопосочен билет от София до Виена започва от 29 евро с включени данъци и такси. Резервации за евтини билети могат да се направят по Интернет на адрес www.flyniki.com, в центъра за обслужване на клиенти на тел. 02 - 491 75 06 или в туристическа агенция.

Изпълнителният директор на арегората Пламен Станчев коментира, че NIKI е 25-ата авиокомпания, която ще осъществява целогодишни пътнически полети по разписание до и от София.

От днес предлаганият капацитет по втората най-търсена дестинация - Виена, ще се увеличи с 20 на сто в резултат от навлизането на новия превозвач. Летище "София" ще добави свой принос към отличаващия се продукт на NIKI с комфортен пътнически терминал, модерни технологии и високо професионално обслужване на пристигащите и заминаващите пътници и самолети, заявиха от аерогарата.