То е на по-ниска цена, тъй като върху тежкото гориво за рибарски корабчета не се начислява акциз, предаде Стандарт.

За същото гориво, ако не се използва в риболовната индустрия, се дължи акциз от 600 лв. за 1000 кг. Доскоро рибарите нямаше откъде да купят по-евтино гориво, въпреки че с последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове имаха право на това. За да не се плаща акциз, горивото трябва да се оцвети и доскоро нито един от търговците у нас не го предлагаше.

По-евтино оцветено гориво може да се използва и за отопление. Акцизът за него е 50 лв. за 1000 кг, вместо стандартната ставка от 600 лв. Горивата се оцветяват в различни цветове - синьо за корабчетата и червено, ако е за отопление. Така митничарите знаят за кое гориво какви данъци трябва да се платят.

Оцветяването на горивата се прави само в данъчен склад в присъствието на митнически служител. Освен това оцветено гориво вече може да се продава само на краен потребител, например на самото корабче. Така е отрязана възможността горивото да бъде прехвърлено между няколко фирми, да се загубят следите му и да се използва за други цели.