Това обяви на среща в Банско министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговия заместник Иво Маринов с ръководители на туристически организации, хотелиери, ресторантьори и туроператори.

В срещата участваха и депутатът Георги Икономов и кметът на община Банско Александър Краваров.

Данните, които получаваме от хотелиерите са за много сериозни загуби, които достигат до 500 000 евро на ден - от неосъществени посещения, отменени резервации и като цяло от нереализиран оборот, каза министърът. Той определи обстановката по границата като динамична и непредсказуема.

Трайчо Трайков отбеляза, че специално в този край на България туристическият бранш разчита много на гръцките туристи. Знаете, че водим разговори на всякакво равнище за разрешаване на проблемите и загубите, причинени от блокадата на границата, посочи министърът.

Като неправителствени, обществени организации се обръщаме и към нашите колеги от туристическите асоциации в Гърция, които също търпят загуби, да намерим обща платформа и защитим заедно правата си, каза Ирена Георгиева - председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Тя допълни, че ще се търсят компенсации за загубите, но трябва да се намери най-сполучливата правна форма.