Преди 30-40 години Сингапур е била по-бедна от Ангола. Но с мобилизация, иновации е възможно и сега Сингапур е по-богата държава от САЩ. Сингапур доказва, че е възможно. За България няма проблем след 20-30 години да бъде страна на високи технологии и иновации, каза бъдещият вицепремиер Илиян Михов пред Дарик.

Една държава е богата, когато има висока производителност на труда. Хората, фирмите бизнесите са по-ефикасни. Това значи, че трябва да се махнат пречките пред бизнеса, да се улесни предприемачеството.

Еврото трябва да се въведе, като минем през цялата процедура, не бива да се бърза, посочи Илиян Михов. Аз не казвам, че бюджетният дефицит трябва да бъде на нула, но когато стигне 3% е много трудно да се върне. Пример е Гърция, тогава е трудно „котката да се върне в торбата”.

Ако ние успеем тази година да излезем от кризата ще може до 2013 да влезем в еврото. Аз въведох темата за гъвкав борд, но ако няма консенсус, ако разумни хора като Иван Костов и Георги Ганев не го приемат, няма да се случи, аз не съм женен за тази идея.

По повод дали България трябва да иска заем от МВФ, Михов каза, че не е необходимо, имаме завиден нисък дълг и „мои колеги дори не вярват как е възможно”, отбеляза видният икономист. Финансите са ни стабилни. По-ниски данъци са добри, но ако можем да си покриваме разходите, ако можем да си го позволим.
Добра е идеята на израелския премиер Нетяняху да се намалява с половин процент на шест месеца. Но е сериозен аргумент да не се прави толкова на често необходимостта касовите апарати в България да се пренастройват с промяната на ДДС, допълни Михов. Според него в края на 2010 година кризата ще бъде овладяна.