В 10.40 ч. в петък от подстанция Руднична на Кремиковци дърпат шалтера на всичките си клиенти и остават да свети единствено в болницата, затвора и РПУ-то, съобщи bTV.

Така 44 фирми в промишлената зона на Кремиковци остават без ток. Освобождават работниците и спират работа. Официалната причина не се знае. Една от фирмите сутринта е пуснала 300 работници, които са изпълнявали поръчки за Марица Изток, за предприятията в Златна Панега и Девня. Загубите още не са изчислени.

Проверка на екипа на фирмата установила, че токът им е спрян, защото Кремиковци няма право да разпределя електричество. Тези които имат право пък не са си изградили мрежа. "Получихме писмо от ЧЕЗ да се присъединим, но те казаха, че са виновни НЕК, а те - че са ДКЕВР", каза Христо Христов.

От "Кремиковци" казаха, че имали разпореждане от ДКЕВР на всички фирми, които не са клиенти на лицензиран оператор да им бъде преустановено захранването и да им бъдат събрани старите задължения. ЧЕЗ отказаха коментар. За тях се знае, че не са изградили мрежа в района, но и сега държат 19 клиенти чрез съоръженията на комбината.

НЕК от своя страна не обслужвали потребители на по-малко от два мегавата на месец. Оттам съобщиха, че в понеделник свикват среща на засегнатите страни, за решаването на проблема.