Очаква се около 700 млн. лв. да е общият размер на средствата, които ще влязат в българската икономика по предприсъединителните програми и оперативните програми, съфинансирани от Структурните- и от Кохезионния фонд на Европейския съюз (управлявани от Националния фонд към МФ), както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство (управлявани от Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие").

Очакваното усвояване за януари 2010 г. превишава с около 15 на сто регистрираното през месеца с най-високо усвояване за 2009 г. - декември, и е близо двайсет пъти по-високо от усвояването за януари 2009 година. Усвояването на средствата по предприсъединителните програми и оперативните програми, съфинансирани от Структурните- и от Кохезионния фонд на Европейския съюз за януари 2010 г. се очаква да възлезе на повече от 350 млн. лева. Това е над два пъти повече от месеца с най-високо усвояване на средства от Европейския съюз през 2009 г. - декември - 141,6 млн. лв., и над десет пъти повече спрямо януари 2009 г. - 31,8 млн. лева.

Усвояванията на средствата по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, вкл. директните плащания за земеделските производители и пазарните мерки, за януари 2010 г. се очаква да бъде около 360 млн. лева. За сравнение - усвоените средства по тези програми за януари 2009 г. са били под 1 млн. лв., а очакваното усвояване за януари 2010 г. се доближава до най-високото усвояване за 2009 г. - през декември - около 466 млн. лева.
"Всичко върви по план. По-високото ниво на финансиране дава тласък на икономиката, което на този етап е най-важната ни цел. Така се помага пряко на българския бизнес", е коментарът на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.