В момента може да застраховате автомобил с обем на двигателя до 1800 кубика за около 120 лв. Само преди месец и половина цената бе над 200 лв. За кола от 2500 кубика пък се предлага “Гражданска отговорност” за 167 лв. За такова мощно возило в “Булинс” ще ви поискат 350 лв., а в “Армеец” - 250 лв.

Такова чудо не е имало от 10 г., коментира пред "Труд" Пламен Ялъмов, изпълнителен директор в “Алианц България”. Ние не участваме в това състезание, но смятам, че ще има страшни последици. Може дори да има фалити на компании, защото някои вече не плащат регреси, каза Ялъмов.
“Нуждата от свеж паричен ресурс принуди дружествата да забравят всякакъв разум. Явно нервите на колегите не издържаха, коментира шефът на ЗАД “Армеец” Румен Георгиев.

По-умерен спад посочва в  публикация по темата в. СЕГА.
Декемврийската кампания за автозастраховките смъкна цената на "Гражданската отговорност" за най-масовите автомобили до около 150 лв. средно. Редица от големите компании намалиха временно тарифите си и се очаква да ги вдигнат отново през февруари-март 2010 г., твърдят застрахователи. "Намалението беше средно с около 10% или 10-15 лв.", обясни шефът на застрахователния брокер SDI Кольо Делев пред в. СЕГА.
С това сегашните тарифи са почти на нивата от края на 2008 г., когато средната премия за масовите коли излизаше към 140-150 лв.

През лятото на 2009 г. "Гражданската отговорност" се вдигна до около 180-186 лв. средно, но традиционната кампания в края на годината свали цените.
"В момента средната стойност на полицата при нас на база на обобщената ни статистика е 156 лв.", заяви Делев, който работи с около 13 застрахователни компании.

Сред дружествата, които свалиха цените за кампанията, бяха ДЗИ, "Дженерали", "Лев инс", "Евро инс" и др. "При нас отстъпката за физически лица над 25 г. за района на София и в провинцията е с 15% и важи до 31 март", обясни главният изпълнителен директор на ДЗИ Недялко Чандъров.

Вече започна постепенното премахване на бонусите към "Гражданската отговорност", съобщиха застрахователни агенти. През декември имаше бум на разни добавки към всеки сключен договор - безплатно гориво, безплатен годишен технически преглед, ваучери за бакалии и вериги за хранителни стоки и т.н. Според Кольо Делев пък трябва да се забранят всички бонуси и отстъпки към полиците и те да се сключват на цената, която е официално обявена.