Класацията е съставена след анализа на 200 професии по пет ключови критерия - заплащането, търсенето на специалисти от дадената област, работната среда, нивото на стреса и физическите изисквания, предаде БТА.

Топ 10 на най-добрите професии неочаквано оглави длъжността застрахователен статистик. Макар че изглежда доста скучновата, тази позиция гарантира доход от над 85 000 долара годишно и минимален стрес на работното място.

В тройката на добрите професии в условията на рецесия влизат още работата на софтуерните инженери и специалистите по компютърните мрежи, чийто среден доход достига съответно 85 и 76 000 долара.

В десетката за тази година, която по думите на експертите няма да донесе особено съживяване на пазара на труда, влизат още биолозите, математиците, счетоводителите, асистент-стоматолозите и помощник-адвокатите.

Изненадващо в десетката на добрите работни позиции попада и професията историк благодарение на нарастващото търсене на специалисти не само в държавния, но и в частния сектор. Според проучването доходът на тези специалисти ще достигне 62 000 долара годишно, което е над средното за счетоводителя, чийто среден годишен доход възлиза на 59 000 долара.

В класацията на най-лошите професии влизат главно дейности, свързани с тежък физически труд. Начело в списъка "Форбс" поставя работата на трудоваците в нефтопреработвателната индустрия, която е далеч от идеала за комфортно работно място, носи риск и е нископлатена по американските стандарти - 31 000 долара на година. Освен това през 2010 г. съкращенията на нискоквалифицирана работна ръка в сектора ще продължи.

Тежка и изпълнена със стрес ще бъде годината за дървосекачите, фермерите в млечната индустрия, заварчиците, строителите, металурзите, инкасаторите и пощальоните.

Оказва се, че таксиметровите шофьори в САЩ, чийто среден годишен доход достига 22 000 долара, са сред най-ниско платените на пазара на труда, дори в сравнение с боклукчиите, които получават 31 000 долара годишно. И двете професии според "Форбс" са свързани с много стрес и малко комфорт.

През декември нивото на безработицата в САЩ остана без промяна от нивата през ноември, застивайки на 10 процента. Според експертите безработицата остава един от най-сериозните проблеми на американската икономика.