Това съобщи за БТА заместник-изпълнителният директор на Асоциацията на износителите на цитрусови плодове на Турция Али Кавак. За сравнение - през миналата година износът за България е 24 700 тона на стойност 13 милиона долара.
Асоциацията е износител на четири вида цитрусови плодове - лимони, мандарини, портокали и грейпфрут.
Повече от 90 на сто от производството на лимони и грейпфрут и над 60 на сто от производството на мандарини и портокали е съсредоточено в Южна Турция - в района Чукурова (градовете Мерсин, Адана Хатай). Останалата част от цитрусовите плодове се отглеждат в Егейската част на Турция, обясни Кавак.
От асоциацията гарантират за качеството на продукцията - плодовете се отглеждат в екологично чисти условия, без да се използват препарати и изкуствени торове. Продукцията се опакова автоматично. За пренасянето й се използва специализиран транспорт, който гарантира запазването на качеството й.
Асоциацията на износителите на цитрусови плодове в Турция, която обединява повече от 4000 фирми, планира да увеличи износа на цитрусови плодове в България през идната година. Преди седмица тя участва в Деветото международно специализирано изложение "Interfood and Drink" в "Интер Еспо център" в София, организирано от "Булгарреклама".