Това предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които правителството ще обсъди на утрешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от БТА.
Пред нотариуса продавачът и купувачът ще посочват сметката, по която ще извършват плащанията (еднократно или разсрочено) помежду си. Това може да е специална банкова сметка на нотариуса или сметка в избрана от тях банка. Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за използването на сделките с недвижими имоти за пране на пари, както и да се противодейства на имотните измами.
Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката. Предвидено е да не се допуска принудително изпълнение върху паричните средства по специалната банкова сметка за задължения на нотариуса, за да се запазят интересите на страните. Законопроектът представлява преход към цялостна уредба на отношенията, свързани с разплащанията по възмездни сделки и контролът върху тях, които предстои да се регламентират с отделен специален закон за депозитната каса.