Независимо как се регулира един пазар, не регулаторните органи правят пазара, а потребителите, каза ресорният еврокомисар Меглена Кунева, цитирана от Агенция „Фокус”. Правата се спазват, когато се борим за тях, когато настояваме за тях и успяваме в честна конкуренция с търговците да наложим нашето мнение. Всичко, с което можем от гледна точка на Европейската комисия ще продължим да го правим, каза Кунева.
Тя посочи, че над 80% от европейците вече са загрижени за промяната на климата и околната среда, но само 10-15% превръщат загрижеността си в конкретна работа.
Според Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите, потребителят трябва да е активен и информиран участник на пазара, той трябва да познава правата си, за да може и регулаторният орган да се намеси. Без активното участие на потребителя трудно можем да кажем, че той е част от пазара, посочи Лазаров. По думите му много е важно потребителските организации да реализират функциите, които са им дадени и да бъдат по-близо до хората.