Глобата е 154 075 лв. и е определена като процент от оборота.
"Ел Ем Импекс" купува мажоритарния пакет от акции от капитала на Общинска застрахователна компания (ОЗК) в резултат на търг с явно наддаване и подписва договор със Столичен общински съвет за продажбата на 65,55% от капитала на дружеството през м. декември 2008 г. без да уведоми за сделката КЗК, съобщава "Фокус".
Придобиващото едноличен контрол дружество отдава под наем недвижимо имущество и е част от групата на Христо Ковачки.
Преди приватизацията на ОЗК както придобиващото дружество, така и останалите предприятия от групата на Ковачки не участват на същия продуктов пазар, нито развиват свързани дейности, поради което сделката не води до никакви пазарни изменения.
Макар и да няма негативно отражение върху ефективната конкуренция при застраховането, тя е извършена в нарушение на закона, тъй като не е искано предварително разрешение от страна на Комисията. КЗК определя посоченото нарушение като леко, тъй като сделката не е довела до промяна в структурата на пазара. Ако бяха поискали разрешение, щяха да го получат, се казва още в съобщението.
Това е пореден удар срещу Ковачки, който бе обвинен в укриване на данъци и му бе наложен запор на имущество за 143 млн. лв.