Като мотиви се посочват цената на електроенергията, разходи по обслужване на заеми и други. Експертите на комисията работят в момента по заявленията, допълни Семерджиев, предаде "Фокус".
Не всички дружества искат поскъпване, но от ДКЕВР не конкретизираха на този етап кои дружества са подали заявка за по-високи цени.
За столицата стана ясно, че „Софийска вода” трябва да докаже направени инвестиции и тогава ще се разглежда евентуално тяхно искане за повишаване цената на водата.
Дружеството е поискало поскъпване на кубик вода в София с 10% от януари догодина, което означава цената на водата да скочи от 1,40 лв. за кубик на 1,55 лв., предаде БГНЕС. Изпълнителният директор на концесионера „Софийска вода“ Иван Иванов заяви, че с 10% до 2013 г. цената ще се увеличава съгласно инвестиционната им програма. Тя предвижда след 4 г. 1 кубик в столицата да струва 2.29 лв. През лятото от "Софийска вода" заявиха, че до края на тази година няма да искат искат вдигане на цената и отбелязаха, че засега тя е в съответствие с одобрения от ДКЕВР петгодишен бизнес план и ще бъдат променяни съгласно същия план. Цените на ВиК услугите в столицата са сред най-ниските в страната, като срещу това се правят инвестиции, които в пъти надвишават тези в останалите градове, коментираха тогава от компанията.