Тя включва чистата стойността на дълготрайните материални активи и дяловите участия. Определената ликвидационна стойност на ДМА на комбината (грубо казано, това е пазарната им стойност, но при принудителна продажба) е 662 708 000 лв. С най-висока оценка са притежаваните земи - 202 млн. лв., а сградният фонд е оценен на 189 млн. лв. по ликвидационна стойност. Ефективната дата на оценката е от 1 септември. Оценката на ДМА на комбината е извършена от „Консултантска къща Амрита” ООД.
Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков каза за БТА, че е очевидно, че стойността на активите на дружеството не достига, за да се покрият изцяло дълговете на комбината, които са в размер на 1,9 млрд.лева. Той не се ангажира с прогнози дали може да бъде постигната обявената днес пазарна цена на активите на комбината при евентуална продажба на дружеството заради световна стагнация и криза.
Постигането на цена от близо 840 млн. лева би било най-оптимистичният вариант в контекста на общата икономическа ситуация в света, добави синдикът. Банков припомни, че вече е започнала оценката на вземанията на кредиторите на комбината, изразили намерение за трансформиране на вземанията им в част от капитала на комбината. Оценката на трите вещи лица, назначени от Агенцията по вписванията, трябва да е готова до 28 септември. Тази оценка ще определи срещу всяко едно вземане на кредиторите колко акции по номинал могат да бъдат записани при евентуално повишаване капитала на "Кремиковци". След като кредиторите, заявили намерения за участие в капитализацията на дълга на дружеството, се запознаят с оценките на вещите лица, ще решат окончателно дали са съгласни с трансформацията при тези параметри на оценката, каза Банков. Списъкът на кредиторите, изразили съгласие на подобна трансформация, ще бъде приложен към плана на оздравяване на комбината, след което може да бъде насрочено събрание на кредиторите, на което да се одобри тази трансформация.