Министерският съвет определи на заседанието си днес Хидроенергийната компания "Горна Арда"АД за инвеститор на каскадата "Горна Арда", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА. Правителството е одобрило и писмо за подкрепа за реализиране на инвестиционния проект, което по думите на министъра не представлява държавна гаранция и не поражда финансови задължения за държавата.
Писмото за подкрепа е условие за финализиране на продажбата на акциите на турския холдинг Си Си Джи, наследник на "Джейлан холдинг", в дружеството на консорциума от австрийската компания ЕВН България (където Трайков беше прокурист, преди да влезе в правителството) и "Апине бау". С нея консорциумът ще придобие 30% от ХЕК "Горна Арда". Националната електрическа компания притежава 69.9% от акциите в дружеството, предаде "Дневник".
Си Си Джи съди НЕК за 75 млн. евро в Международния арбитражен съд в Париж за неизпълнение на ангажименти по междуправителственото споразумение от 1998 г. за износ на ток срещу участието на турски компании в изграждането на инфраструктурни проекти в България. Делото бе спряно до 14 септември, за да бъдат уредени условията по сделката. Правителството на Станишев поиска "Джейлан" да оттегли иска си като условие за финализиране на сделката.
Проектът "Горна Арда" предвижда изграждането на три нови хидровъзела - Мадан, Ардино и Сърница, в горния участък на р. Арда с обща мощност около 174 мегавата и с очаквано средногодишно енергийно производство от 440 гигаватчаса. По стари оценки стойността на проекта е около 310 млн. евро, но е реалистично да се допусне, че актуалната оценка би била по-близо до 500 млн. евро, отбеляза министър Трайков. Срокът за изпълнение е между 5 и 8 години по оптимистичен и песимистичен вариант. При пълното разгръщане на строителните работи по трите обекта ще бъдат ангажирани около 2400-2700 души заяви министърът.