Зам.-градският прокурор на София Божиждар Джамбазов разясни тази сутрин в ефира на bTV поредния правен абсурд.
"В процеса на работа и вече изготвянето на обвинителни актове, приключване на делата, които бяхме започнали, установихме, че в голяма част от случаите сме длъжни по закон да приложим разпоредбата на член 78а от НК, което означава да се избегне носенето на наказателна отговорност и тя да бъде заменена с налагане на административна санкция - глоба, която е до 5000 лева. В по-голямата част от случаите, когато се използват специалните текстове за злоупотреби с еврофондовете, са предвидени наказания, които определят тези престъпления като леки, а не като тежки престъпления", каза Джамбазов.  
Той увери, че всички сигнали, които са получени в прокуратурата, се проверяват поотделно.
"За никого не е тайна, че българското правосъдие в никакъв случая не е едно от най-бързите, а това от своя страна пък е свързано с процедурите, които ние следва да прилагаме при разследването на престъпления. Още ноември месец ние сме изложили така едно становище с основните мерки, които трябва да бъдат взети относно измененията в наказателния процес", коментира магистратът.
Според него, ако това не се направи, отсега е видно, че за част от престъпленията, които са извършени, на практика тези дела ще приключат с налагане на административни санкции.
"Хубаво е да се помисли оттук насетне да се направи промяна в закона, за да не се случва това нещо. Но трябва да кажем ясно, че законът ще бъде прилаган по този начин, по който е в момента, т.е., дори да има някакво изменение, то ще действа оттук насетне, тъй като се прилага винаги по-благоприятният закон по отношение на всяко едно лице, което е извършило престъпление", уточни Божидар Джамбазов.
Той каза още, че повечето сигнали са за милиони и всеки един сам по себе си може да бъде достатъчно фрапиращ. Прокурорът припомни кои са и най-популярните случаи - на така наречената група "Николов-Стойков" за източване на САПАРД. Делото започна и беше спряно заради имунитета, който придоби един от подсъдимите, кандидатирал се за депутат. Тъй като той не бе избран обаче, имунитетът му отпада и делото ще бъде възобновено.
Водят се и дела срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие", добави прокурорът за работата на специализираното звено.