Какви са новите тенденции и разработки върху зелената трансформация на авиацията? Мислим ли за бъдещото от гледна точка на авиацията? Какъв процент от самолетите замърсяват и каква е връзката между европейските политики и бизнеса? Докъде могат да доведат новите технологии и каква е ролята на икономиката?

В този епизод ще насочим вниманието си нагоре, към небето, за да видим самолетите от друга гледна точка. Зелена. Заедно с нашите събеседници Александър Богоявленски, пилот и авиожурналист и Балин Балинов от "Грийнпийс" - България.

"Търсенето, внедряването на устойчиви горива, които носят по-малко замърсяване, по никакъв начин не би следвало да се отразява пряко върху намаляването на обема на полетите. Броят на пътуванията не би следвало да намаляват. Точно обратното, хората ще продължават да искат да летят все повече и повече и да пътуват и да откриват нови места по света. Едно устойчиво развитие на авиацията и по-малкият въглероден отпечатък само могат да стимулират това", казва Александър Богоявленски.

В епизода ще разберем за търсенето и внедряването на устойчиви горива, които носят по-малко замърсяване и как това се отразява върху полетите.

"За нас отправната точка е целта записана в Парижкото споразумение за климата, която е ограничаване на глобалната температура до два градуса, в най-лошия случай. А в идеалния до градус и половина. Ние в момента се намираме много близо до градус и половина, сравнено с прединдустриалната епоха. Така че в следващите три десетилетия до 2050 трябва смелост и трябва ангажимент от всеки един от нас, защото ние в това студио не сме пилоти, но пък сме пасажери" според Балин Балинов.

В подкаста ще чуете и мнението на Юстас Нугарас, декан на Авиационния институт на Антанас Густайтис към Техническия университета във Вилнюс.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.