Kaкво се случи до този час?

Депутатите от 47-ото Народно събрание тази сутрин успешно събраха кворум след като два пъти тази седмица опозицията бойкотира заседанията. За обсаждане в пленарна зала извънредно влезе така нареченото френско предложение за даване на зелена светлина на Скопие по пътя към Европейския съюз. Вчера външната комисия в парламента одобри проекта на решение, внесен от Христо Иванов от "Демократична България".  

Депутатът Елена Гунчева и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов дадоха първите си коментари, след като посред нощ тя обяви с публикация във "Фейсбук", че напуска парламента и партията. Пред bTV тя изтъкна като основна причина това, че Костадинов многократно ѝ казвал как да гласува. А пред NOVA добави, че на депутатите от "Възраждане" било наредено да гласуват "за" всички предложения, които идват от ГЕРБ, с изключение на кардинално се разминаващите се с политиката им - като това за зеления сертификат и декларацията за оръжие за Украйна. Самият Костадин Костадинов се съгласи само с това, че на Гунчева са правени забележки за изказванията ѝ във "Фейсбук", както и, че действително изказванията на представителите на партията се съгласували с лидера.

Рафаел Надал се завърна на Централния корт на "Уимбълдън" след тригодишна пауза, макар и не за голям мач от най-аристократичния турнир в тениса, предаде "Корнер". Испанският ас направи историческа тренировка-мачле с друг играч от топ 10 - Матео Беретини, като за първи път се случва най-големият корт в комплекса да отвори врати за такова нещо. Винаги в историята по-малките игрища са приемали тренировките на звездите преди надпреварата, но в четвъртък изключение се направи за индивидуално занимание на Новак Джокович и за двубоя на Рафа и Матео.

От "Всъщност не ми е ясно какво съдържа френското предложение" до "С него македонците няма да могат повече да хитруват, затова не го искат" са коментарите ви по днешната ни анкета "Стана ли ви ясно какво е френското предложение за спора ни със Скопие?".

Кои са другите ваши мнения, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната. Това казва в интервю за британския "Гадриан" премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот. Какво още казва премиерът в това интервю, чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

"Стана ли ви ясно какво е френското предложение за спора ни със Скопие?" ви питаме днес. До този момент категоричен превес имат отговорите "Не". Повдигаме въпроса след като вчера външната комисия в парламента одобри проекта на решение, внесен от Христо Иванов от ДБ, в което се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на Северна Македония в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях. Точката бе вкарана в дневния ред на парламента днес извънредно.

Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.