Третият локдаун е трябвало да продължи още 5 дни без промяна на мерките, за да се достигне максимален ефект. Сега, след 10 дни локдаун, броят на заразените с коронавирус ще се върне към обичайната статистика още през следващата седмица, твърди проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика при БАН.

Освен това броят заразени, който се обявява всеки ден, не отговаря на това, което е в действителност. Според коефициентите на института "Роберт Кох" в Германия, официалната бройка трябва да бъде умножена по четири. Това означава, че около 2 млн. българи вече са имали среща с коронавируса и имат изградени антитела, казва проф. Кунчев.

Ако обаче на ден се ваксинират само по 15 000 души, както обяви в четвъртък здравният министър, това няма да е достатъчно за да излезем скоро от епидемията. За целта 70% от населението у нас, което се равнява на 5 млн. души, трябва или да се срещне с коравируса или да се ваксинира.

  • Какво още показват изчисленията на проф. Огнян Кунчев?
  • Кога да чакаме четвъртата вълна на коронавируса у нас?
  • Колко още хора ще починат, ако броят на ваксинираните не нарастне драстично?
  • Може ли вече човек да планира живота си?

Вижте отговорите "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Професор Огнян Кунчев, Институт по математика и информатика при БАН. Занимава се с научни изследвания в областта на математиката, приложна математика и математическо моделиране. Специализирал е в Northwestern University и University of Wisconsin Madison, САЩ, а също и в Bonn University, Duisburg-Essen University, Potsdam University и Hamburg University, Германия. На 9 март 2021 г. заедно със свои колеги математици от БАН, проф. Кунчев представи нова система за дългосрочни прогнозни сценарии за COVID-19.