"Ако някъде там гори амазонската гора - горим самите ние. Не може някой от нас да е твърде далеч, за да не ни засяга това. Амазонската гора са дробовете на планетата".

С това художничката Радослава Боор обяснява първоначалната си мотивация да създаде визиите от впечатляващия проект "Ние сме Земята", които съчетават фотография, живи хора, боди арт и световни екологични проблеми.

"Първите визии, които създадох бяха първосигнални и ясни като послания. Замърсяването на въздуха. Изсичането на горите. Озоновата дупка. Визиите, които мислех бяха с идеята да са разбираеми и бързо да въздействат" - споделя Радослава в новия епизод на подкаста "Trendy".

На втория етап от международния проект тя включва и популярни личности с отношение към екологията - тенисистката Маги Малеева, актрисата Мария Силвестър, телевизионната водеща Деси Стоянова, издателят Манол Пейков, актрисата Лилия Гелева.

Окисляването на океаните, свръхпопулацията на планетата, повишаването на морското равнище и други актуални въпроси и тенденции са включени в общо 20 визии и в три изложби, които предстоят в София, Прага и Брюксел.

"Най-големият проблем на планетата са хората" - според Миленита, която разказва в началото на подкаста историята от завладяването на Америка, когато на местното население се дават документи за подпис, че се отказват от притежанието на земя, които те лесно подписват, защото вярват, че не земята принадлежи на тях, а те принадлежат на Земята.

"Микропластмаса има както в телата ни, така и по върховете на планините" - казва, Радослава, която продължава да създава изкуство, като форма на непримиримост към опасностите на Земята и живота.

Първата изложба с всички 20 визии от проекта се открива в галерията на ул. Оборище 5 в София на 22 април 2023 - Деня на Земята.

В Прага - от 25 април до 27 август, в Народния Земеделски музей, на Летна - откриване 4 май, 17 ч., галерия, 3 ет.

В Брюксел - от 1 до 30 юни, в сградата на Европейската комисия - The Covent Garden building.

*Повече за проекта - на https://www.weareearthproject.com/

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Радослава Боор, "Ние сме Земята"/колаж: Петя Александрова, Dir.bg