Какво се случи до този час? 

Парламентът започна работа със скандал, а причината бе включването като първа точка на проекта за решение за помощ за Украйна. Предложението дойде от председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ и не бе подкрепено само от БСП и "Възраждане". "Това ли е най-важният въпрос в момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка. И 24 часа не може да работите за страната си?", ядоса се Борислав Гуцанов от левицата, който бе подкрепен от колегите си в парламентарната група Иван Иванов, Георги Свиленски и Иван Ченчев. Половината депутати на "Възраждане" пък напуснаха пленарната зала, а след обявената почивка, народните избраници преминаха към разглеждане на доклада на закрито заседание, тъй като е засекретен. Депутати от левицата обаче излъчваха на живо през телефоните си, въпреки забележките на Росен Желязков, а на брифинг в кулоарите Корнелия Нинова междувременно настоя министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна.

Да даваме повече видимост и прозрачност и да обясняваме на гражданите как България може да става по-силна и по-ефективно да се подобрява - за това призова вицепремиерърт по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на организираната от Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Агенция за насърчаване на Малките и средни предприятия финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности". Според Пеканов позитивите от присъединяването към еврозоната на България доминират над евентуални рискове. Влизането в нея ще бъде ясен сигнал, че страната ни иска да бъде част от ядрото на европейските процеси и ефективен участник в европейските процеси, за да гради активно своето бъдеще и своята съдба. За управителя на Българската народна банка Димитър Радев единственият добър възможен изход от валутния борд е Еврозоната. На форума, ресорният министър Росица Велкова обяви, че законът за въвеждане на еврото ще е готов до края на година.

До 15 декември да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас, предложи Асоциацията по ВИК в региона на свое заседание. Причина за това е доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир "Ясна поляна" е силно компрометирана и поставя пред риск част от населените места в Бургаско да останат без качествено водоподаване и съответно да преминат към режим на водата. Частичното бедствено положение важи за общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец. Предприети са действия за спешен ремонт.

Спаринг между боксовия шампион Тайсън Фюри и футболната легенда Уейн Руни - това определено ще е нещо запомнящо се. А добрата новина е, че има сериозни шансове да се осъществи, съобщава Корнер. Офертата за шоуто дойде от Фюри, който предложи сблъсък на ринга с Руни. Двубоят, който все пак ще бъде в тренировъчно темпо, ще е част от подготовката на Циганския крал за евентуална битка срещу Олександър Усик.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

От 1 януари догодина младите мъже на възраст от 18 до 25 години във Франция ще получават безплатно презервативи от аптеките, a на жените ще се отпускат безплатно спешни противозачатъчни средства, без да е нужно медицинско предписание. Защо? Чуйте в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това? 

България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага. Това каза пред журналисти снощи държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх, след като страната му гласува против приемането на страната ни в Шенген. Според него проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията. "Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока, трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново. Законите първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени, защото приемането на един закон не е същото като прилагането му. След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген й ще бъде открит", каза Ван дер Бюрх. Той изрази учудване от подкрепата на Еврокомисията за България: "Учудвам се на позицията на Еврокомисията, която винаги казва, че ние сме общност от ценности и норми. Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията", коментира той. Според него от 2011 Нидерландия е последователна в исканията си за това на какви условия трябва да отговаря една страна, за да стане част от Шенген. След като вчера получихме отказ от Виена и Амстердам за зоната без граничен контрол, президентът Румен Радев изрази очакване все пак да получим заветното "да" догодина.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.