Защо денят започва така? 

Депутатите от социалната комисия ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Предвижда се всички пенсии да бъдат увеличени с 10% от 1 юли като минималната ще достигне 467 лева, а максималната - 2000 лева. Това ще струва на държавата 1,4 млрд. лева, като парите ще дойдат от Европа. Вчера Комисията по бюджет прие актуализацията на бюджета на ДОО и този на Здравната каса. Гласуването на бюджета на държавата обаче не мина заради гласуването на "Има такъв народ". "Да се играят политически игрички на гърба на българския народ, за мен е недопустимо", коментира финансовият министър Асен Василев.

Европа загуби ключова алтернатива на руския газ поне за три седмици, съобщава "Ройтерс". Заради пожар на съоръжението си в Тексас, едно от най-големите предприятия за експорт на втечнен газ от САЩ - операторът Freeport LNG, бе изведен от строя за минимум 21 дни. Според експерти, цитирани от агенцията, това означава загуба на около 940 000 тона втечнен газ, които клиентите на американския оператор ще трябва да компенсират от газохранилищата си.

В Тайланд вече е разрешено отглеждането и притежаването на марихуана - сбъдната мечта за застаряващото поколение пушачи на трева. Планът на министъра на здравеопазването да разпространи 1 милион корена марихуана от петък още повече засили впечатлението, че Тайланд се превръща в "чудна страна на тревата", отбелязва Асошиейтед прес. Това я превръща в първата държава в Азия, която декриминализира марихуаната за медицинска и промишлена употреба.

България завърши наравно 1:1 в гостуването си на Гибралтар, в третия си мач от Лигата на нациите, записвайки най-срамния резултат във футболната си история, съобщава "Корнер". Противникът ни представлява 34-хилядна британска територия, а голяма част от играчите му дори не са професионалисти. Те имат най-различни професии, а вечер след работа тренират футбол. Още по-стряскащото е, че ние дори не надиграхме този отбор от ентусиасти. В състава на Гибралтар имаше играчи на по 39 и 40 години, но дори и те до последната минута хвърлиха всяка останала им силица, за да запишат най-великия миг в скромната си история. Така снощи Гибралтар за първи път успя да не загуби от страна, която не е сред т. нар. джуджета. В групата, която България искаше да печели, след три кръга на първо място е Грузия с 9 точки, Северна Македония има 4, България е 2, а Гибралтар - една.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

"България не може да остане встрани от процесите на трансформация, устойчиво развитие и декарбонизация - важна цел не само за Европа, но и за света, ако искаме да опазим планетата си. Амбициозна и трудна посока, за която обаче, дискусията е в ход" - това казват организаторите на тазгодишната международна конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" Dir.bg и 3E-news. Началото е 9 часа, а мястото е Sofia Event Center. Специални гости ще са президентът Румен Радев, еврокомисарят Елиза Ферейра, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, зам.-председателят на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, както и министрите в оставка Гроздан Караджов и Александър Николов. С видеовръзка ще участват също българският еврокомисар Мария Габриел, еврокомисарят с ресор икономика Паоло Джентилони, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и др. Още подробности за събитието ще чуете в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

Вече бившите партньори "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" пуснаха публиката в спалнята на властта. Те отметнаха юргана и започнаха да се замерят с тайните на управлението, които досега криеха под него, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме: 

  

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.