С какво ще запомним този ден? 

"Струва си за година да изтърпиш шума от саниране на блока и да осигуриш за кратко достъп до дома си на майстори, отколкото да реагираш постоянно и на парче за най-различни проблеми по сградата, които освен това излизат скъпо" - още от коментара на Даниел Петров, собственик, чието жилище е санирано преди няколко години, ще чуете в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Просията и проституцията вече не са престъпления, след като Конституционният съд отмени като противоконституционни текстовете от Наказателния кодекс, обявяващи ги за престъпни тези деяния. Текстът за просията е отменен единодушно от всички съдии, докато този за платените секеуслани услуги е с особеното мнение на съдия Янаки Стоилов. Искането за обявяване на текстовете за противоконституционни беше внесено от главния прокурор Иван Гешев. Двата текста са част от Наказателния кодекс още от 1968 г. 

Софийският градски съд остави в ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата в неделя сутринта на околовръстното шосе в София, при която загина един французин, а други двама души бяха ранени. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция. След установяването на употребата на алкохол и наркотици следва и обвинението да бъде коригирано в по-тежко, отбеляза съдът. Пред журналисти преди да влезе в залата, Любенов каза, че съжалява и че му се случвало за пръв път. Той вече има три установени закононарушения според прокуратурата, отделно има и неплатени глоби за шофиране с превишена скорост.

Европейски държави разследват мистериозни течове по два от основните газопроводи между Русия и Европа. Не е ясно какви са причините за установеното изтичане на газ по "Северен поток" 1 и 2, но властите не изключват саботаж. Течовете в подводната част на газопроводите през Балтийско море са засечени основно край датския остров Борнхолм. Операторът на "Северен поток 1" заяви, че подводните линии са претърпели едновременно "безпрецедентни" щети в един ден, но доставките на газ не са непосредствено застрашени. От Кремъл изразиха позиция, че са "изключително обезпокоени" от течовете, като говорителят на руското президентство Дмитрий Песков добави, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?  

Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия. Къде се разпространява и доколко опасен е, чуйте в Podcast новините.