Защо денят започва така? 

Националният съвет на Движение "Да, България" упълномощи ръководството на партията да води преговори за съвместни действия с "Продължаваме промяната" в рамките на парламентарните и местните избори тази година, съобщиха в прессъобщение от партията. Не се уточнява дали става дума за предизборна или следизборна коалиция. "България трябва да има управление, което да постигне 5-те национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец" - влизането в Шегнен и еврозоната, модернизация на армията, реализиране на плана за възстановяване, правосъдна реформа, независимост на българския енергиен сектор от Русия.

Работна среща между службите на България и Северна Македония е предвидена за днес. За Скопие пътува вътрешният министър Иван Демерджиев заедно със заместник-главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Целта на срещата е да не се допусне напрежение при честването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари. Отношенията между двете страни се обтегнаха след побоя над Христиан Пендиков и изявленията на президента Стево Пендаровски български граждани да бъдат обявени за персона нон грата в Северна Македония. В социалните мрежи пък се организират барикади, за да не бъдат допуснати български представители на годишнината. 

Един човек е загинал при ракетен удар срещу жилищна сграда в Харков. Съобщава се и за трима ранени. Кметът на града заяви, че при удара е бил разрушен четвъртият етаж на един от входовете на блока. "Първите признаци са за ракета С-300. Службите за спешна помощ са на място", съобщиха от областната управа. Запорожие е другата гореща точка, където през изминалите дни руските атаки се засилиха. От Международната агенция за атомна енергия пък са обезпокоени, че новите удари могат да засегнат най-голямата атомна централа в Европа.

Новак Джокович е големият шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис. Това се случи след победа над Стефанос Циципас с 3:0 сета във финала. Така напълно заслужено с оглед на представянето си през целия турнир, сърбинът затвърди своето господство в Мелбърн.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Над 10 000 участници от България и чужбина участваха в тридневната надпревара в цветове и костюми "Сурва" в Перник. Кога ще обявят победителите на фестивала, чуйте в сутрешните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това? 

"Промяната на технологията, по която се отчитат резултатите - както в спорта, така и в политиката - винаги сменя шампионите. Едни технологии произвеждат едни фаворити, други технологии - други. Ако изцяло машинният вот засилваше парламентарното представителство на партии, които иначе имат по-ниско обществено присъствие - като ПП и ДБ, то сега това ще бъде променено с променената технология на гласуване". Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Тази технология на гласуване - машинната - спря от участие едни хора, които, ако бяха отишли да гласуват, нямаше да е за машинните партии, а за хартиените. Сега, на изборите на 2 април, тези хора могат да се върнат отново в избирателния процес. И при 3 - 3,5 млн. избиратели преразпределението на местата в парламента ще бъде различно. За да се формира работещо мнозинство не е необходима някаква драматична промяна, а една от парламентарните групи да е с 10 депутати повече, за да стане това разместване".

Ето защо ви питаме: 

  

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.