Защо денят започва така?

След обявената дата за избори Централната избирателна комисия трябва да определи реда и условията, при които да се извършва видеонаблюдението. Вече стана ясно, че за 2 април - датата, която президентът определи да отидем до урните, няма да има проблем с хартията. Последните промени в Изборния кодекс обаче въведоха видеонаблюдение, осигуряването на което е задължение на изпълнителната власт.

Преговорите по тристранния механизъм между Турция, Финландия и Швеция във връзка с присъединяването на двете скандинавски държави към НАТО са били отменени за неопределено време по молба на Турция, съобщават турските медии. Предвиждаше се трите страни да проведат следващия месец преговори по механизма, стартиран през август миналата година. Напрежението през последните месеци се задълбочи, като Турция осъди Швеция, че е допуснала изгаряне на екземпляр на Корана пред посолството на Турция в Стокхолм и че позволява на поддръжници на терористичната Кюрдска работническа партия да организират антитурски демонстрации.

ЦСКА разочарова в третата си контрола от зимния подготвителен лагер в Турция. "Червените" паднаха с 1:3 от австрийския ЛАСК Линц, като предложиха изключително постна откъм футболни качества продукция. В курорта Белек играчите на Саша Илич демонстрираха колеблива игра в защита, както и бездейност в предни позиции. В началните минути гол на ЛАСК бе отменен заради засада, но тимът все пак успя да се оттегли с аванс от две попадения на почивката. Головете паднаха в края на първата част, а в началото на втората отборът от Линц поведе с 3:0 след точно изпълнение на дузпа.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

"Тайният син" на Чарлз и Камила ги нарече "престъпници". Чуйте защо в сутрешните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните, беше дадена зелена светлина на Европейската комисия да позволи на производителите да пуснат на пазара в Европейския съюз нови храни, в които са добавени насекоми. Става дума за щурци, брашнени червеи, ларви и още осем вида други насекоми, които не представляват риск за човешкото здраве. След като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, уверяват от Европейския орган за безопасност на храните. Според организацията на ООН за прехрана и земеделие, насекомите са идеална хранителна алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен и устойчив начин на хранене. Очакванията са насекомите като храна да играят водеща роля за справяне с нарастващите цени на животинските белтъци и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме:

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail [email protected], като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.